Tips

 

Sadelgjordar

Vilken typ av sadelgjort är egentligen bäst? Det beror ju såklart på hur din häst ser ut!

 

Sadelgjordar är, som de flesta såklart vet, indelade i två huvudgrupper, långa sadelgjordar och korta (så kallade dressyrgjordar). De korta är absolut vanligast på dressyr- och (moderna) islandshästsadlar. Anledningen till att man ofta vill ha en kort gjort på en dressyr-/islandssadell är att ryttaren sitter med benet i en rakare vilkel vilket kan leda till att ryttaren känner av sadelgjordsspännena genom kåpan och att den främte stroppen är monterad i ortspetsen vilket leder till att det får plats väldigt få hål att spänna i (Om man ser det ur hästens perspektiv skulle jag tro att det är mer bekvämt att ha en lång sadelgjord som har en mycket mindre benägenhet att "knipa" när man spänner då den har svettkåpan emellan, men det är bara min egen fundering... Dessutom är det svårt att spänna en sådan sadelgjord lika hårt.)

 

En bred sadelgjord kan vara bra för vissa hästar, en bredare yta fördelar trycket över en större yta och kan i vissa fall göra att sadeln lite bättre på hästen, särskillt på hästar med "mage" kan sadelgjorden få en bättre vinkel i förhållande till sadeln som gör att den inte är lika benägen att åka fram (OBS! om du har problem med att sadeln åker fram ta i första hand kontakt med en kunnig yrkesman som kan kontrollera att sadeln verkligen passar!). Detta gäller äver sadelgjordar med hopplatta.

En bred sadelgjort är dock inte alltid bra. Vissa hästar har inte plats för varken en bred sadelgjord eller ens en dressyrgjord. Vissa hästar har så liten plats bakom armbågen att endast bredden som spännena behöver på en dressyrgjord blir för bred. På en sådan häst kan det vara så att en lång "vanlig" gjord som är

insväng vid armbågarna är enda alternativet. Om du har en sadel med långa stroppar kan det ibland gå att byta till korta. Prata i så fall med en sadelmakare som kan hjälpaa dig!

När det kommer till olika typer att svängda gjordar beskrivs de ofta som att de ska hålla sadeln på plats bättre. Det kan fungera bra MEN jag upplever ofta att de trycker antingen i framkant eller bakkant på hästens buk. Var uppmärksam på detta om du vill testa!

Till slut vill jag bara rekommendera alla att ha en sadelgjord med resår i båda ändar. Tänk på hur mycket hästen bröstkorg rör sig, speciellt vid hoppning!

 

Hoppas detta blev begripligt att läsa!

 

 

Stigläderkrampor

 

När jag får in sadlar för reparation eller omstoppning är det ofta så att den lilla spärren som sitter längst bak på stigläderskrampan är uppfälld och dessutom osmord vilket gör att den är nästan omöjlig att böja ner. Jag försöker alltid komma ihåg att informera om vilkten av att ha spärren välsmord så den lätt kan fällas upp och ner. Om du som ryttare inte hoppar höga hinder eller klättrar i väldigt branta backar så rekommenderar jag alltid att ha den nerfälld. Risken att stiglädret skulle lådsna är mycket mindre än den risken att stiglädret inte kommer lådsna om du skulle ramla av och fastna med foten i stigbygeln. Mitt råd är alltså, fäll ner spärren på stigläderkrampan och se till att smörj den om du ska hoppa höga hinder eller klättra i branta backar och behöver ha den uppfälld! Jag använder vanlig smörjolja (samma som till cykelkedjan). Droppa på en eller två droppar och fäll sedan upp och ner spärren några gånger så brukar den bli bra.

 

Lyssningstips!

Nu vill jag tipsa om ett radioreportage som sändes 14 september 2015 i kanalen p1, Sveriges radio. Programmet kaliber har gjort en granskning om hur ridsportsprodukter som säljs i Sverige har producerats i Indien. Inte konstigt att prouukterna kan vara så billiga! Länken till programmet finns här: Made in India - om ridsportens smutsiga baksida

Livsviktig lädervård!

Sköt om dina läderprodukter! Läs mer om hur du gör under fliken "skötselråd".

 

Paddar

Jag får ibland frågor om det här med paddar, jag har en bestämd åsikt om att sadeln ska passa så pass väl att en pad inte är nödvändig! De ger lätt "skarvar" under sadeln som är helt onödiga och ger hästens hud sämre förutsättningar till att andas (om padden är i ett syntetmaterial). Så långt det bara går är det alltid bättre att göra justeringar i stoppningen. Observera att detta endast gäller engelska sadlar! Här kommer i alla fall lite tankar och funderingar som man kan ha med sig när man ska köpa sadel eller har funderingar på om en pad kanske kan vara lösningen på sitt sadelproblem!

 

Först och främst finns det olika typer av paddar med olika funktion. Några exempel är anti-glid-, fårskinn-, olika typer av korrigerings- och gelépaddar. Av dessa är fårskinnspaddar är det enda paddarna med en bevisat tryckfördelande förmåga!

 

Det första man ska fråga sig om man funderar på att skaffa en padd är varför. Ligger inte sadeln där den ska? Har hästen ändrat sig i kroppen? Kanske växt, tappat muskler eller musklat sig? Eller är det helt av estetiska skäl? Om det är någon av dessa själ (förutom det sistnämnda) skulle jag först och främst rekommendera att ta kontakt med en kunnig yrkesmänniska för att kontrollera sadelns passform på hästen.

I vissa fall kan jag rekommendera en padd. Det är tex om sadeln i fråga är lite för svängd för hästen. Då kan det vara så att en korrigeringspadd med fickor bak kan vara ett alternativ tills man hittar en sadel som verkligen passar.

 

En annan anledning kan vara om man har en sadel som passar, men har en häst med ett sådant sadelläge att den inte ligger kvar där den ska. Då finns det tunna antiglidpaddar (typ sadelunderlägg, inte gelpad) som inte bygger så mycket i kanalen.

Har man en häst som musklat på sig avråder jag helt från att använda padd. Tänk dig själv att lägga i en sula i en för liten sko!

 

Har man en häst som tappat muskler kan det vara så att bomvidden blivit för vid. Då kan man lägga under en pad, men tänk på att en pad "bygger" överallt! Ett bättre alternativ är att be en sadelmakare fylla i mer stoppning på de ställen där det verkligen behövs. Hen har antagligen den yrkeserfarenhet som krävs!

 

Har man en sadel som är permanentstoppad bör man nästan ha en pad. Då bör sadeln vara utprovad med pad från början av en kunnig yrkes-människa. Panelerna i permanentstoppade sadlar är ofta väldigt tunna och gjorda för att ha en fårskinnspadd under men det måste finnas utrymme för hästens tornutskott i kanalen även med pad. Finns det inte plats är det inte en bra sadel! En pad "bygger" på bredden även om den är "klippt" i mitten som många fårskinnspaddar är idag, framför allt fram runt manken kan det bli väldigt trångt. Ska man köpa en ny sadel skulle jag inte rekommendera en permanentstoppad. Där har du ingen som helst möljighet att göra justeringar i stoppningen om hästen skulle ändra sig.

 

 

Förvaringstips

När du leder din häst med sadel ser du det säkert som självklart att fästa upp stigbyglarna med stiglädren, alternativt lägga upp dem framför sadeln om du har enkla stigläder (tex med T-spänne). Det är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv, så fortsätt med det! Det jag vill komma till är att när du sedan hänger in sadel i sadelkammaren är det bra om du tar ner stigbyglarna igen så de hänger nedanför sadelns kåpor. Smuts sliter i onödan på sadeln, dessutom kan stigbygeln få lillkåpan att vilja "resa sig" vilket är varken bekvämt, snyggt eller bra för lädret.

 

Sadelhängare

Det mesta tiden hänger trots allt sadeln i sadelkammaren. Jag kan ofta se på sadlar som hänger på en "vanlig" sadelhängare att stoppningen tar form efter den. Jag rekommenderar därför alla att skaffa en "rörhängare", alltså en hängare som bara är som en pinne eller rör ut från väggen. Den kommer inte i kontakt med stoppningen och skonar alltså denna. De hängare jag använder är av sådan modell att de kan fällas ner när de inte används, väldigt smart tycker jag! Men de finns i varierande kvalité. Om godset är för klent och röret för långt blir det för mycker påfrestning i "böjen" vid väggen vilket gör att hängaren viker sig och sadeln trillar i golvet. Därför rekommenderar jag att köpa en av lite bättre kvalité med kraftigare gods och inte allt för långt rör.

Om du redan har en hängare och inte vill kosta på dig en ny kan du klä in din "vanliga" sadelhängare med skumgummi eller lägga en tjock filt över. Ett enkelt men kanske inte riktigt lika bra sätt!

 

Spänn sadelgjordsstropparna i rätt ordning!

Har du en sadel där sadelgjordsstropparna har ett V-system? Tänk då på att alltid spänna den bakre sadelgjordsstroppen först! Annars finns risk för att sadeln spänns fast i obalans och ger ett ojämnt tryck över hästryggen!

Sadelmakarens bästa tips!

mobil 0730892725 epost ulrikasundberg@hotmail.se adress Östergarn, Hallgårds 137, 62368 Katthammarsvik