Läderskötsel

Läder är ett fantasktiskt material. Om det är ett läder av god kvalité som sköts på rätt sätt kan det håtta i decennium, till och med i sekel! Här delar jag med mig av mina bästa tips på hur du sköter dina läderprodukter. Det har ingen betydelse om det är ett bälte eller en sadel, principen är densamma trots att frekvensen kan skilja!

 

Det viktigaste av allt är att hålla dina läderprodukter rena. Smuts tär på lädret och bryter ner dess struktur. Det gäller alla slags produkter men de som är mest utsatta är antagligen hästsportsprodukter. Du som ryttare eller kusk bör se till att din utrustning alltid är ren. Det du kan göra efter varje ridtur är att torka bort eventuell smuts med en torr eller fuktig trasa. Någon gång ibland kan du göra rent lädret ordentligt med en glycerinbaserad lädertvål.

 

Jag får ofta frågan om hur ofta man ska smörja sin läderutrustning och vilka produkter som är bäst att använda. På den frågan finns egentligen ett ganska enkelt svar, smörj när lädret känns torrt och använd en produkt baserad naturliga fetter, tex lanolin, och innehållande så få ingredienser som möjligt! Undvik smörjor barerade på minerala fetter.

Om man har en produkt som är tillverkad av dålig läderkvalité känns lädret alltid torrt. Har du däremot en produkt tillverkad av ett läder av god kvalité behöver du inte smörja så mycket, träna upp din förmåga att själv känna när det känns torrt! Kanske en till två gånger per år räcker.

Själv använder jag alltid fast läderfett som jag stryker på med en svamp och sedan polerar in med en trasa. På så vis får jag dessutom bort överflödigt fett.

 

Att smörja för mycket är döden för ett läder, detta är särskillt lätt att göra om man använder sig av någon typ av olja. Oljan tränger in mellan fibrerna i lädret och bryter isär dessa. Resultatet blir ett till synes mycket mjukt lädrer men som tappat sin styrka och blir mycket sprött. Detta går lätt sönder och kan bli en säkerhetsrisk!

 

Observera att om du köpt en läderprodukt där skötselråd som inte stämmer överens med dessa medföljt, ska dessa såklart följas!

mobil 0730892725 epost ulrikasundberg@hotmail.se adress Östergarn, Hallgårds 137, 62368 Katthammarsvik